I dag vil jeg prøve at beskrive “Det Hypnotiske Mindset”. Jeg lavet en video herunder, hvor jeg forklarer, hvad det er. Det er noget, jeg træner med alle mine klienter, og forklarer mine kursister, når jeg videreuddanner hypnoseterapeuter. Det er en super vigtig komponent, for at forstå, hvordan man får det optimale ud af en hypnosesession. Du kan virkelig drage nytte af at lære at bruge det, uanset hvilken form for terapi (eller aktivitet) du involverer dig i.
Det hypnotiske mindset består af en blanding af din:
- Tro
- Overbevising
- Motivation
- Forestillingsevne
- Niveau af dybde af indlevelse i rollen
- Forventninger
Det hypnotiske mindset er det mindset, der kendetegner folk, der responderer godt i en hypnotisk sammenhæng, hvad end der er tale om terapi, om du er på scenen til et hypnoseshow, eller om du træner selvhypnose hjemme i stuen.
Ved at øve og benytte mindsettet styrker du udfaldet af terapien og din evne til at opleve hypnotiske fænomener.
En prominent forsker og psykolog ved navn Theodor X. Barber kom i 1960’erne op med et nyt koncept af hypnose. Han var stærkt kritisk overfor de forklaringsmodeller, der omgærdede og stadig omgærder hypnose så som: En passiv modtagende tilstand, trance, afslapning, omgåelse af et kritisk fakultet i hjernen, at tale med et ubevidst sind osv.
I stedet indikerede hans forskning, at folk, der responderer godt på hypnose, er meget aktive i processen og bruger visse kognitive strategier, der tilsammen skaber hypnotiske fænomener. Strategierne er en blanding af de punkter, der fremgår af listen herover.
Se min video om det hypnotiske mindset
Hypnose er noget du aktivt skaber, noget du gør
Det er helt fantastisk. Barbers forskning viser, at det er noget, du kan tage kontrol over, og også noget du bevidst kan modarbejde. Det er en færdighed du kan øve, og noget du kan blive bedre til. Hypnose er et samarbejde mellem dig og hypnotisøren. I har forskellige roller.
Hypnotisørens rolle er at lede, opmuntre, tilskynde tanker, billeder og idéer der leder mod det hypnotiske mindset.
Din rolle er at engagerer dig i suggestionerne (de hypnotiske forslag), leve dig ind i rollen, og tage det hypnotiske mindset på dig.
Adam Easons beskrivelse af det hypnotiske mindset
En af mine venner og forsker i selvhypnose Adam Eason, er jeg blevet stærkt inspireret af. Han har skrevet en glimrende bog “The Science of Selfhypnosis”. Den af underbygget af solid forskning og evidens, og der er et utal af praktiske selvhypnoseøvelser, som er lige til at gå til. Jeg vil anbefale den på det højeste.
I bogen forsøger han at gøre det hypnotiske mindset lettere tilgængeligt og anvendeligt. Han en beskriver det således:
- Vær motiveret for at blive hypnotiseret
- Hav tiltro til dine egne evner til at reagerer, og at du er god til hypnose
- Vær optimistisk omkring processen. Ros dig selv stol på, at du gør det rigtigt uanset.
- Forvent at reagerer automatisk på suggestionerne, og at du drager nytte af processen, du involverer dig i.
- Lev dig ind i rollen, så godt som du kan.
Du skal ikke prøve for hårdt at presse noget igennem, og du skal omvendt ikke være for passiv. Bare stol på dig selv, slap af, engager dig, vær tålmodig, og gør det, så godt som du kan.
Eason har selv lavet en videoforklaring omkring mindsettet. Hvis du vil have det fra mesterens egen mund, kan du finde den her:
Øvelse gør mester
Nogen har det der skal til naturligt og kan blot sætte sig ned og få de vildeste hypnotiske oplevelser med det samme, og andre har brug for mere øvelse. Det er ligesom at øve at køre på ethjulet cykel. Forvent at du bliver bedre med øvelse, brug den støtte du kan få undervejs og vær tålmodig.
To forskere Spanos og Gorassini lavede et studie “The Carleton Skills Training Program” (CSTP), hvor de trænede folk, der var lavt responderende på hypnose, for at se om de kunne få dem til at blive bedre til at opleve flere hypnotiske fænomener. Deres studier indikerer, at det kan de. Med blot et par ugers træning gik folk fra at respondere lavt på hypnose til at respondere markant bedre og mange scorede oven i købet i den høje ende af skalaen efter træningen. Og det mest fantastiske var, at de vedblev med at respondere højt på hypnose, når man testede dem igen 1/2 år efter.
Under CSTP fik folk følgende instruktion:
”Gør de reaktioner, som bliver foreslået, men vær ikke opmærksom på det faktum, at det er dig, der skaber dem. Dediker i stedet din fulde opmærksomhed til suggestionen” – Gorassini & Spanos, 1999, side 171
For at sige det på en anden måde: Gør noget, skab det, få følelsen og prøv så at glemme at det er dig, der skaber det. Lev dig ind i det der bliver foreslået, som om det virkelig sker. Forestil dig at det sker automatisk, at det er ude af din kontrol.
Og så fik de rollemodeller de kunne imiterer og efterligne i tanker og adfærd. Det var det.
Bliv rigeligt belønnet
Det kræver måske en lille indsats fra din side, men ved at gøre det, lære det, træne det kan du blive rigeligt belønnet i forhold til terapeutiske resultater. Du kan selvfølgelig også lære at klistre din egen hånd fast til et bord med selvhypnose og morer dig over det.
Er hypnose bare skuespil eller at lade som om?
Det kan let komme til at lyde som om, at hypnose blot er at lade som om, når man siger, at man skal spille eller leve sig ind i rollen og skabe effekterne aktivt. De hypnotiske fænomener er dog ægte nok og kan føles så virkelige som virkelige. På samme måde som en angst for noget, der ikke er farligt, kan føles som om, at det virkelig er det. Vores hjerner kan simpelthen glemme, at det er noget, vi forestiller os og skaber.
En måde at glemme at det er os der skaber effekten er ved virkelig at fordybe sig, virkelig at leve sig ind i en rolle. På samme måde som hvis man melder sig ind i en latterklub. Til at starte med virker det latterligt, når du lader som om du griner, men efterhånden som flere og flere griner, og du begynder at grine mere, begynder det at føles ægte. Du kan ikke skelne mellem et rigtigt grin, og den rolle du lige har taget på dig. Med øvelse kan man gøre det på kommando. Det er groft sagt lidt på samme måde, man skaber hypnotiske fænomener.
Vores krop, fysiologi, vores følelser og biologi, reagerer og responderer hele tiden på den måde vi tænker, og den rolle og de forventninger vi tager på os.
Hypnose er ikke trance, søvn eller det at tale med et ubevidst sind.
Fra at være en mystisk process, der kræver særlige remedier, som spiraler, svingende ure eller tilstedeværelsen en mesterhypnotisørs særlige lingvistiske tricks og søvndyssende monotone stemme, er hypnose i stedet en meget aktiv samarbejdende proces, der blot kræver, at man involverer sig i rollen.
Trance har i følge Barber intet med hypnose at gøre. Selv James Braid, der i 1800 tallet fandt på termen “hypnose”, sagde, at hypnose ikke er trance, og at det ikke er søvn. Trance kan være en ønsket/eller uønsket sideeffekt af at sidde med øjnene lukket i længere tid af gangen, det er ikke hypnose i sig selv.
Oven i købet har en anden forsker Steven J. Lynn vist, at folk responderer dårligere på hypnose, hvis de tror, det er trance, og at noget skal føles markant anderledes end normalt. (Lynn, 1991)
Hypnose har heller intet med søvn eller afslapning at gøre. En ungarnsk forsker ved navn Eva Banyai har f.eks. folk siddende på kondicykler under terapien, og de responderer lige så fint og i nogle tilfælde bedre på suggestioner (hypnotiske forslag). (Banyai, 1993)
Ingen undskyldning for ikke at lære at bruge det hypnotiske mindset
Så der er ingen undskyldning. Alle kan lære det, alle kan være med. Det er bare at komme i gang, og du kan snart opleve fascinationen af den hypnotiske verden.
Tak for nu. Håber du fik noget ud af det. Spørg endelig, hvis der er noget, jeg kan gøre for at hjælpe dig mod at mestre selvhypnose, eller hvis du mener, jeg kan hjælpe dig på andre måder. Du må du endelig bare tage kontakt.
Jeg ville blive superglad, hvis du deler denne blog med andre på facebook, twitter eller andre steder. Det hjælper mig med at nå ud til flere. Jeg sætter virkelig pris på det.